top of page
photo-1515894203077-9cd36032142f_edited_

שינה היא אחת הפונקציות החשובות ביותר לגוף האדם, ומשפיעה על התפקוד היום יומי של האדם. לשנת הלילה שלנו יש חשיבות עצומה, במיוחד בתווך הארוך. העדר שינה פוגע במערכת החיסונית, ביכולת הריכוז והתפקוד, במצב הנפשי וביכולת לבצע מטלות.

משך השינה שזקוק לה כל אדם היא אינדיבידואלית, אבל התפיסה המקובלת טוענת שאדם מבוגר זקוק ל 7-9 שעות שינה (תינוקות וילדים זקוקים ליותר) בלילה.


אינסומניה, או נדודי שינה בעברית, היא בעיה המציקה לחלק נכבד מהאוכלוסייה. למעשה כמעט כולנו חווינו לילות בהם איכות השינה שלנו נפגמה, או שלא יכולנו להירדם, אבל לרובנו אין הדבר הפריע בחיי היום יום (להיות עייף למחרת לא נחשב עדיין לבעיה רפואית).
עם זאת, יש אנשים שבעיות השינה שלהם מתמשכות לאורך זמן, והתפקוד היום יומי שלהם נפגע, הן ברמת האנרגיה שיש שלהם, והן בתפקוד המנטאלי הבסיסי, כמו יכולת החשיבה והזיכרון.


בטקסט הבא אפרט את הסיבות לנדודי שינה על פי הרפואה הסינית ואנסה להראות מה ניתן לעשות על מנת  לשפר את איכות השינה. אבל ראשית, הרשו לי להגדיר מהי אינסומניה


אינסומניה היא למעשה מצב של פגיעה באיכות השינה בגלל אחת או יותר מהסיבות הבאות:  

קושי להירדם -
התעוררויות תכופות באמצע הלילה עם קושי לשוב ולהירדם -
התעוררות מוקדם מדי בבוקר -

שינה שאינה מאפשרת מנוחה -


נדודי שינה הופכים כרוניים כאשר הם מופיעים לעיתים תכופות, לתקופה של למעלה מחודש. במקרים מסוימים נדודי שינה יכולים להוות תופעה משנית לבעיה קיימת, כאשר במקרים רבים, כמו דיכאון או בעיה אחרת על רקע נפשי מתפתחת גם בעיית שינה. במקרים אלו עיקר המאמץ יופנה לטיפול בבעיה המקורית.

 מבחינת הרפואה הסינית הסיבות לנדודי שינה יכולות להיות מגוונות, אך בחלק גדול מהמקרים .shen תהיה  איזו שהיא מעורבות של

 ל''שן'' אין תרגום בעברית, אבל מדובר באספקט של הרוח בגוף האדם.

(spirit) אותו אספקט של רוח נמצא לפי התפיסה הסינית בלב ושם הוא מוטבע בדם על מנת שהאספקט הרוחני

יגיע לכל מקום בגוף.

יגיע לכל מקום בגוף. ל  יש בגופנו מערכת שלמה של הגנות ואיזונים, וכשאחד מהם נפגע - הביטוי שלו בגוף נפגע, ובחלק מן המקרים נפגעת גם איכות השינה. את הגורמים העיקריים לפגיעה באיכות השינה לפי התפיסה הסינית אציג כעת


דאגת יתר

תסמונת האמא הפולנייה. דאגה ברמה מוגזמת, או לחילופין מחשבות בלתי פוסקות. אלו גורמים בסופו של דבר לפגיעה באלמנט האדמה, אותו אלמנט שאחראי על ייצור הדם, וכך בעקיפין, לחסר דם לפי התפיסה הסינית (חסר דם ברפואה הסינית לא שווה לחסר דם ברפואה מערבית, מדובר בתפיסה אנרגטית). חסר דם לפי הסינים גורם לפגיעה בלב (שוב, הלב בראייה סינית לא מקביל ללב בתפיסה המערבית, אין צורך לקבוע פגישה עם הקרדיולוג), דבר שהופך את ה 'שן' ללא רגוע, ומביא לפגיעה באיכות השינה.

במצב של חסר דם לרוב הבעיה תהיה ההרדמות עצמה, אבל כאשר האדם ירדם אז לרוב הוא יכנס לשינה רציפה. במקרה זה הטיפול יהיה טיפול של בניית דם. צריך להבין בשלב הזה ש'שן' הוא היבט קוסמי. לא ניתן לפגוע בו. הפגיעה היא ביכולת של הגוף להביא את  'שן' לידי ביטוי.


עבודה מאומצת

לכאורה פרדוקס, שכן עבודה רבה תביא לעייפות גדולה שרק תשפר את איכות השינה, אך לא כך הוא. במקרים של עבודה מאומצת לאורך זמן, האדם יפגע ב-יין הכללי של הגוף. באופן יותר פרטני, ב-יין של אלמנט המים (הוא היין העמוק בגוף) ובשלב מאוחר יותר ב-יין של אלמנט האש, קרי היין של הלב (הלב הוא חלק מאלמנט האש). ירידה ב-יין של הלב תגרום בין היתר גם להפרעות שינה (יכולות להופיע גם פלפיטציות ונשימות מואצות). במקרים אלו יירדם האדם בקלות אבל יתעורר לעיתים תכופות.


מצבים של חום

קבלו זאת ככלל: הלב לפי הרפואה הסינית אינו אוהב חום. מדובר למעשה בניגוד פנימי (הרפואה הסינית מלאה בהם), שכן הלב שייך לאלמנט האש. אבל מבחינה פנימית, הלב לא סובל חום, וכל חום פנימי יכול להשפיע על התפקוד של הלב (על פי הרפואה הסינית ולא המערבית) ולגרום לבעיות שינה. חום יכול לנבוע מדלקת שגורמת לחום בכל הגוף ואז גם בלב. זו הסיבה שבמחלות חום לעיתים קרובות קשה להירדם או שקמים לעיתים תכופות.

חום גם יכול לנבוע מתזונה חמה וחריפה, אוכל מטוגן או שומני עם תבלון חריף מדי או לחילופין אלכוהול בכמות גדולה. במקרים אלו האדם יסבול גם מהרגשה של חום באזור הבטן העליונה ומצרבות לפני ובמהלך השינה. במקרים אלו נצטרך להוריד את החום בגוף, ולהחזיר ללב את ההרמוניה שאליה הוא רגיל.


פגיעה באלמנט העץ

על פי מעגל חמשת האלמנטים, אלמנט העץ הוא זה שמזין את אלמנט האש. כל פגיעה באלמנט העץ הנמשכת לאורך זמן תגרור בעקבותיה גם פגיעה באלמנט האש. הפגיעה באלמנט העץ שגורמת בסופו של דבר לפגיעה באיכות שינה היא פגיעה על רקע  מצב נפשי. עם זאת, לא מדובר על מחלת נפש, כי אם במצב של סטרס או תסכול מתמשך.

צריך להבין כי אלמנט העץ הוא למעשה הפילטר הרגשי של האדם והוא מושפע ממצב רגשי במיוחד רגשות של כעס ותסכול. לכן אדם כועס כל העת או מסתובב ממורמר או מתוסכל לאורך זמן ייפגע בסופו של דבר גם ביין של אלמנט העץ, ובשלב הבא ישבש את ההזנה של היין לאלמנט האש בסופו של דבר "ייהנה" מהפרעות שינה. לרוב במקרים אלו מדובר במצבים של התעוררויות רבות בלילה ובחלומות עזים ותכופים.

 

?אז מה לעשות

ראשית יש להשליט סדר בחדר השינה: נסו ללכת לישון ולהתעורר בשעות קבועות; ללכת למיטה כדי לישון בלבד - המיטה אינה מקום בו אפשר לראות טלוויזיה.

תזונה: יש להימנע מארוחות ליליות כבדות, ולהוריד את כמויות האוכל המטוגן והתיבול החריף בו. מומלץ להימנע גם מצריכה של אלכוהול או קפאין קרוב לשעות השינה. אחד מתרופות הסבתא הידועות ביותר הוא שתיה של חלב חם עם דבש.
כדאי להמנע מפעילות גופנית אינטנסיבית קרוב לזמן השינה (לכו מוקדם יותר לחדר כושר).


לאלו שסובלים מבעיות שינה ומתקשים להירדם, מומלצת איזו שהיא טכניקת הרפיה, כשההמלצה היא שתיעשה בחושך ובשקט. אם מוזיקה עוזרת לכם להרגע, יש לדאוג לשים טיימר - לא מומלץ לישון עם מוסיקה.
והכי חשוב - לדאוג שהשכיבה והשהייה במיטה ייעשו בנוחות מרבית. אם יש צורך להחליף כרית, מזרון, או סדין,  לפתוח או לסגור חלון או כל דבר אחר שיגרום לכם לחווש יותר בנוח.


לילה טוב, ושינה ערבה.

bottom of page